Co zjeść w Sztokholmie? Kuchnia szwedzka w skrócie

Jak w każdej kuchni świata, Szwedzi mają pewne charakterystyczne potrawy, które warto spróbować, będąc na wycieczce w Sztokholmie i nie tylko. Poniżej przedstawimy to, co trzeba skosztować, by poznać Szwecję również od strony kulinarnej.

Szwedzka kuchnia

To, co charakterystyczne dla kuchni tego północnego kraju, to prostota. Wiele rodzin wciąż dba o tradycję, przygotowując domowe posiłki. Bardzo często zaangażowane w gotowanie jest kilka osób. Chociaż dania szwedzkie nie są jakieś wystawne czy nadmiernie eleganckie, to zawsze dostarczają dużo energii. Wspólny obiad to pretekst do zacieśniania relacji międzyludzkich, a także dobrego spędzania czasu. To, co jest nieodłączne z kuchnią szwedzką, to właśnie wykorzystywanie lokalnych i sezonowych produktów, a także prosty sposób wykonania.

Na szwedzkich stołach niezmiennie królują ryby, zarówno słodkowodne jak i słonowodne. Najczęściej spożywa się:

  • łososie
  • dorsze
  • okonie
  • szczupaki
  • sandacze
  • trocie
  • raki
  • krewetki
  • homary

Ponadto Szwedzi bardzo chętnie sięgają do warzyw i owoców, których w ich diecie nie brakuje. Równie niegasnącą popularnością cieszą się owoce lasu, a przede wszystkim malina Moroszka, nazywana też złotem północy. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, która chroni mieszkańców przed licznymi chorobami.

Szwedzka kuchnia znana jest również z bardzo dużej ilości spożywanego mięsa (oprócz znaczącej ilości spożywanych ryb). Ponadto Szwedzi bardzo lubują się w różnych gatunkach serów, z czego najbardziej znanym i popularnym jest Präst, Herrgård oraz Grevé.

Szwedzkie rarytasy

Surströmming to inaczej sfermentowane śledzie bałtyckie. Opis może nie brzmi zachęcająco, ale Szwedzi uważają je za prawdziwy przysmak! Sfermentowane śledzie należą do tradycyjnej kuchni szwedzkiej, znane są już od XVI wieku. W celach jego konserwacji używa się dużej ilości soli, co zapobiega procesom gnilnym. Taki śledź podlega procesowi fermentacji przez okres około sześciu miesięcy. W tym czasie ryba nabiera lekko słonawego posmaku oraz charakterystycznego, bardzo silnego zapachu. Surströmming jest nieco kwaśny w smaku. Najgorsze jest otwarcie puszki: danie ma odrażający zapach, klasyfikowany jako jeden z najgorszych zapachów dań na świecie, który może konkurować jedynie z koreańskim hongeohoe lub japońskim kusayą. Mimo to, Szwedów zdaje się to nie odstręczać.

Sfermentowane śledzie najczęściej spożywa się z cienkim chlebem tunnbröd oraz posiekaną cebulką i ugotowanymi ziemniakami. Mogą być podawane w plasterkach albo w formie pasty. Rybę należy wybrać z puszki, rozciąć, usunąć wnętrzności i następnie wybrać czerwone mięso. Układa się je w małych kawałkach na kanapce. Kanapkę na wierzchu polewa się kwaśną śmietanę gräddfil. Tradycja nakazuje, aby taką kanapkę zapijać mlekiem lub kieliszkiem wódki.

Köttbullar to inaczej tradycyjne szwedzkie kulki wykonane z mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego. Wyglądem przypominają orzechy włoskie. Klopsiki są przeważnie smażone na oleju lub pieczone w piekarniku. Jako pełnoprawne danie podaje się je z ziemniakami oraz konfiturą z borówek. Jako dodatek serwowana jest surówka z czerwonej kapusty lub pikle.

 

Dodaj komentarz